Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /data/a/8/a836c91f-4a60-4e62-94de-3d2f6d721bcb/kasan.sk/sub/foodmanager/libs/Nette/loader.php on line 19
Food Manager

Úvod

Celiakia (iné názvy: primárny malabsorpčný syndróm, gluténová enteropatia, idiopatická steatorea, netropická sprue, Herterova–Heubnerova choroba, intestinálny infantilizmus) je autoimunitná choroba postihujúca hlavne tenké črevo. Príčinou je abnormálna aktivácia vlastného imunitného systému tela, ktorý spôsobí poškodenie tenkého čreva, keď v ňom zaregistruje prítomnosť lepku. Tak ako v prípade alergie na určité látky telo proti nim vytvára protilátky, pretože ich chybne považuje za škodlivé, tak v prípade prítomnosti lepku v potrave telo produkuje protilátky proti gluténu. Pri celiakii nejde priamo o alergiu na lepok, pretože súčasne imunitný systém vytvára aj protilátky proti endomýziu, súčasti vlastnej črevnej svaloviny, ktorá je týmito protilátkami ničená. Odhady frekvencie výskytu tejto choroby sa rôznia od 1:3 000 až po 1:100. V Európe výskyt, resp. diagnostikovanie rastie od juhu smerom na sever. Predpokladá sa, že veľká časť ľudí postihnutých celiakiou o tejto poruche nevie.

Diéta

Po diagnostikovaní ochorenia je diéta s vylúčením potravín obsahujúcich glutén jediným spôsobom ako zabrániť ďalšiemu poškodeniu črevnej sliznice. Už po dvoch týždňoch diéty pozoruje väčšina chorých zlepšenie stavu. Výrazné zlepšenie zdravotného stavu sa prejaví po niekoľkých mesiacoch u mladých ľudí a o 2 – 3 roky u starších. Kontrolné bioptické vyšetrenie ukáže zlepšenie alebo úplný ústup príznakov zápalu tenkého čreva.

Nevyhnutnosťou pre úspešné dodržiavanie diéty je presné označovanie potravín ako „gluten-free“. Krvný test dôkazu gluténových protilátok pomocou jednoduchého ELISA testu umožňuje zistiť ako prísne pacient dodržuje diétu. Testy na podobnom princípe sa predávajú aj na testovanie prítomnosti gluténu v potravinách. Moderné technológie výroby potravín spôsobili prítomnosť gluténu prakticky vo všetkých vyrábaných, upravovaných alebo konzervovaných potravinách.

Kombináciou ryže, kukurice, zemiakov a ďalších bezlepkových potravín je možné vyrábať plnohodnotné produkty pre kvalitnú bezlepkovú diétu. Vhodné potraviny sú napríklad ryža, kukurica, sója, ovocie, zemiaky, tvrdé syry,ovocné a zeleninové produkty.

Nevhodné sú všetky potraviny obsahujúce pšenicu, jačmeň, raž a ovos. Tieto suroviny sú používané aj pri výrobe mäsových výrobkov (lunch-meat, párky a pod.). Mäkké syry a zmrzlina môžu obsahovať gluténové stabilizátory. Mnohé druhy alkoholu a alkoholových prísad v liekoch môžu byť z obilnín.

Na každom výrobku by malo byť presné zloženie, zoznam prísad, a telefónne číslo (zadarmo) na výrobcu. Jedine výrobca Vás môže spoľahlivo informovať, či vo výrobnom procese nebol použitý glutén ani v minimálnom množstve a takýto výrobok by mal byť označený ako bezlepkový. Aj v reštauráciách by jedlá pre bezlepkovú diétu mali byť osobitne vyznačené.

Zdroj: http://sk.wikipedia.org/wiki/Celiakia a http://www.celi.sk/