Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /data/a/8/a836c91f-4a60-4e62-94de-3d2f6d721bcb/kasan.sk/sub/foodmanager/libs/Nette/loader.php on line 19
Food Manager

Glykemický index - GI


Čo je to glykemický index?

Je to relatívny čas, za ktorý potravina spôsobí zvýšenie hladiny cukru v krvi - glykémie.
To znamená, za aký čas sa dokážu sacharidy zmeniť na glukózu ako priamy zdroj energie.
Čím je vyšší GI, tým rýchlejšie a viac stúpa glykémia. Napríklad glukóza ma GI 100, zemiaky 80 a orechy 15.

Vhodný je výber takých potravín, ktoré zvyšujú glykémiu pozvoľne, teda nedochádza k prudkému vzostupu postprandiálnej glykémie - glykémie po jedle.

Tabuľka GI niektorých potravín

Referenčnou hodnotou je glukóza, jej GI = 100.

Potravina GI
Glukóza 100
Burizóny 90
Zemiaková kaša instantá 85
Zemiaky 80
Kukuričná kaša 77
Biely chlieb 76
Chipsy 75
Cornflakes 72
Červený melón 71
Zemiaková kaša 70
Kukurica 70
Repný cukor - sacharóza 70
Celozrnný chlieb 64
Musli tyčinka 61
Ryža 60
Zmrzlina 60
Sušienky bohaté na vlákninu 57
Biela ryža 56
Musli vločky 55
Marhuľa 55
Ryža natural 50
Múka pohanková 50
Kiwi 50
Jahoda 50
Zelený hrášok 48
Sójový jogurt 48
Ovsená kaša 48
Ovsený chlieb 47
Mliečny cukor - laktóza 45
Celozrnné cestoviny 40
Broskyňa 40
Rybie prsty 36
Mlieko 35
Surová mrkva 35
Pomaranč 35
Hruška 35
Fazuľa 30
Odtučnené mlieko 30
Sušené marhule 30
Šošovica 30
Sójové mlieko 29
Boby sušené 27
Plnotučné mlieko 25
Hrach 22
Grapefruit 22
Slivka 22
Ovocie 20
Čerešne 20
Fruktóza 20
Varená sója 20
Vlašské orechy 15
Zelenina 10
Paradajky 10
Paprika 10
Kapusta 10
Huby 10