Glykemický index - GI
Čo je to glykemický index?
Je to relatívny čas, za ktorý potravina spôsobí zvýšenie hladiny cukru v krvi - glykémie.
To znamená, za aký čas sa dokážu sacharidy zmeniť na glukózu ako priamy zdroj energie.
Čím je vyšší GI, tým rýchlejšie a viac stúpa glykémia. Napríklad glukóza ma GI 100, zemiaky 80 a orechy 15.
Vhodný je výber takých potravín, ktoré zvyšujú glykémiu pozvoľne, teda nedochádza k prudkému vzostupu postprandiálnej glykémie - glykémie po jedle.
Tabuľka GI niektorých potravín
Referenčnou hodnotou je glukóza, jej GI = 100.
Potravina | GI |
---|---|
Glukóza | 100 |
Burizóny | 90 |
Zemiaková kaša instantá | 85 |
Zemiaky | 80 |
Kukuričná kaša | 77 |
Biely chlieb | 76 |
Chipsy | 75 |
Cornflakes | 72 |
Červený melón | 71 |
Zemiaková kaša | 70 |
Kukurica | 70 |
Repný cukor - sacharóza | 70 |
Celozrnný chlieb | 64 |
Musli tyčinka | 61 |
Ryža | 60 |
Zmrzlina | 60 |
Sušienky bohaté na vlákninu | 57 |
Biela ryža | 56 |
Musli vločky | 55 |
Marhuľa | 55 |
Ryža natural | 50 |
Múka pohanková | 50 |
Kiwi | 50 |
Jahoda | 50 |
Zelený hrášok | 48 |
Sójový jogurt | 48 |
Ovsená kaša | 48 |
Ovsený chlieb | 47 |
Mliečny cukor - laktóza | 45 |
Celozrnné cestoviny | 40 |
Broskyňa | 40 |
Rybie prsty | 36 |
Mlieko | 35 |
Surová mrkva | 35 |
Pomaranč | 35 |
Hruška | 35 |
Fazuľa | 30 |
Odtučnené mlieko | 30 |
Sušené marhule | 30 |
Šošovica | 30 |
Sójové mlieko | 29 |
Boby sušené | 27 |
Plnotučné mlieko | 25 |
Hrach | 22 |
Grapefruit | 22 |
Slivka | 22 |
Ovocie | 20 |
Čerešne | 20 |
Fruktóza | 20 |
Varená sója | 20 |
Vlašské orechy | 15 |
Zelenina | 10 |
Paradajky | 10 |
Paprika | 10 |
Kapusta | 10 |
Huby | 10 |