Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /data/a/8/a836c91f-4a60-4e62-94de-3d2f6d721bcb/kasan.sk/sub/foodmanager/libs/Nette/loader.php on line 19
Food Manager

Confirm food deletion

Do you really want to delete Makaronky?

Delete Close

×

Makaronky od Majka

Obrázky (1):

Popis jedla:
Cesto (na cca 16 kuskov)

1 bielok izbovej teploty
stipka soli
20 g krystaloveho cukru
trocha potravinarskej farby
50 g mandlovej muky
75 g praskoveho cukru
na spicku noza prasok do peciva


Postup


1. Zmiesame 50 g mandlovej muky a 70 g praskoveho cukru. Zoberieme huste sitko a lyzicou pretlacime zmes. Ak ostanu vacsie kusky mandli (uz aj 1 mm je privela), vyhodime (resp. zjeme). Takto dosiahneme hladky povrch makaronky.

2. V inej miske si vyslahame (slahacom) sneh z bielka a stipky soli. Bielko nemoze byt studene, lebo sneh nebude mat spravnu konzisteniciu. Ak zabudneme vybrat vajce vopred, hodime ho na 5 minut do pohara s teplou vodou. Ked je sneh vyslahany, po lyziciach priadavame krystalovy cukor a farbivo a priebezne miesame. Na chvilu to zas zredne, ked to tam pridame, takze sa musime opat dostat na hustu konzistenciu. Pozor: farba snehu by mala byt o par odtienov vyraznejsia, ako chceme mat makaronky – ked vyschnu, tak zblednu.

3. Mandlovo-cukrovu zmes postupne vmiesame do snehu. Toto je najviac dolezita cast, kde sa to vsetko moze pokazit. Celu tu hmotu treba len tak jemne prehadzovat varechou, nemoze sa miesat. Malo by mat konzistenciu ako husta lava. Ked bude prilis huste, makaronky budu hnusne hrbolate (lebo sa cesto nezleje do takych tych peknych kopcekov po vytlaceni na plech) a popukaju a ked zas bude prilis riedke, makaronky sa roztecu a budu tenke a hnusne. Treba skusat, az kym nenajdeme tu idealnu konzistenciu.

4. Cesto napchame do sacku (ja som si kupila v Terne taky sacok s nastavcami a cez to to vytlacam – ma to priemer asi 1 cm) a vytlacame na plech (alebo na formu – ja mam formu na makaronky z Tescomy, tam su nakreslene koliecka, po kadial presne treba ist).

5. Ked mame makaronky vytlacene, chytime plech na oboch stranach a buchneme s nim o stol. Normalne silno aspon zo 5 krat. Vtedy z nich vyleti vzduch a nebudu sa na nich robit bublinky.

6. Plech nechame aspon 1,5 hodiny stat normalne v izbe. Na makaronkach sa vytvori tenucka skrupina a nebudu sa uz pocas pecenia roztekat do stran, ale budu len rast hore, cim sa spravia tie typicke suknicky.

7. Dame piect na 150 stupnov na cca 13-14 minut. V recepte, podla ktoreho sme isli, pisu, ze 15, ale to uz bolo prilis, to nam zhoreli. Ale zas ak ich nechame prilis kratko, budu sa lepit na zuby, co sa nemozu. Takze treba si to odsledovat na vlastnej rure.

8. Vyberieme a nechame na forme/papieri aspon 15 minut vychladnut (ked sa pokusime odlepovat nevychladnute makaronky, roztrhnu sa nam napoly (spodna polovica ostane prilepena). Ale zas ked ich nechame prilis dlho stat, zvlhnu zospodku, prilepia sa a uz ich nedostane prec nikto.

9. Naplnime kremom, spojime, hotovo :)

Ingrediencie:

Informácie pre diabetikov:
Počet sacharidových jednotiek v tomto jedle: 0.0

Komentáre: Zatiaľ žaidne komentáre